A SWING táncról

A swing Amerikában született az 1920-as, 30-as években. Feketék kezdték táncolni, de hamar divatba jött a fehér táncosok között is. Ha valaki elment egy swing klubba, nem számított a kora, színe, vagy hogy honnan jött, csak egyetlen kérdést tettek fel neki: "Tudsz táncolni?" Később a swingből újabb táncok alakultak ki, mint pl. a rock & roll és a boogie-woogie.

A tánc a zenét követi. Ha a zene lágy, lassú, akkor a mozgás is ezt tükrözi Ha a zene gyors, pörgős, hirtelen váltásokkal, akkor a tánc is gyors, lendületes, kiállásokkal, esetleg ugrásokkal tűzdelve. A tánc tükrözi a zene hangulatát, lüktetését; aki swingel, valójában a zenét tancolja el, improvizál, miközben együtt mozog partnerével. A legfőbb jellemzője a szabad vezetés, az improvizáció, talán ez az, ami leginkább megkülönbözteti a többi tánctól.

A swinget korra, nemre való tekintet nélkül mindenki táncolhatja.

A swing egy gyűjtőfogalom, amely több különböző táncot foglal magába:
  • Lindy hop: a 30-as és 40-es évek legelterjedtebb swing tánca volt. Vérpezsdítő, vidám tánc, amely reneszánszát éli újból az egész világon
  • A Balboa kis helyigényű, swing figurákkal tarkítva, sok forgatással. Gyors zenére is kiválóan táncolható. A tánc érdekessége a testvezetés, melynek során a partnerek időnként egymáshoz simulva teljes összhangban mozdulnak.
  • A Boogie-Woogie szintén swing eredetű tánc, amely az '50-es években a rock & roll elterjedésével vált népszerűvé. Mai formáját a 80-as évek végén nyerte el.
  • Nem páros tánc, de hasonló származású a sztepp is, amely a régi musical-ek kötelező eleme volt

A lindy-ről bővebben a rockandrollinfo.hu oldalon olvashatsz. További videókat a Videók menüpontban találhatsz! Ha megtetszett, gyere és próbáld ki Te is! Csatlakozz a VasiSwing tánccsoporthoz!