Texas Tommy

Kialakulását illetően a Texas Tommy volt az első a sorban, aminek San Francisco volt a szülőhazája. A Texas Tommy 1910-ben mint egy ragtime sláger kezdte a Negro kabaréban.
A tánc eredete homályos, de néhányan azt mondják, hogy két Afro-amerikai, Johnny Peters és partnere Mary Dewsen fejlesztette ki ezt a táncot a korai 1910-es években. Azokban az években az Apache táncot leszámítva az összes páros táncot zárt pozícióban táncolták. A Texas Tommy volt az első modern páros tánc, aminek a breakaway a része volt. Energetikusság jellemezte, ahol a táncpartnerek 8-as ütemre az alaplépés után zárt pozícióból nyitott pozícióba (breakaway) kerültek, majd vissza. Annak megfelelően, ahogy ez a Lindyben is megtalálható. Ezért mondják, hogy ez volt a Lindy előfutára.

1912-ben Dewsen megbetegedett és Ethel Williams lett Peters partnere. Peters és Ethel mesterei voltak a táncnak. Számos versenyen táncoltak és győztek szerte az egész országban. Állítólag rendszeresen táncolták a Tommy-t a Fairmont Hotelben is, ahol a helyi zenekar gyakran játszotta a számot.

1913-ban Peters, Ethel és más fellépők egy musical keretében előadták a Cakewalk, Ballin' the Jack, és a Texas Tommy nevű táncokat a Lafayette Színházban, Harlemben. Óriási sikert arattak és ezzel ismertté tették a táncot a New Yorkiak körében.

Texas Tommy Swing dance
Texas Tommy Swing dance
TEXAS TOMMY SWING Ragtime 1912
TEXAS TOMMY SWING Ragtime 1912