A ragtime és a jazz

A ragtime egy Afro-Amerikai zenei műfaj. Egyfajta tánczeneként jött létre St. Lous piroslámpás negyedében. Jellegzetessége a szinkópált, vagy „ragged” ritmus. Egyfajta szintézise az afrikai szinkópálásnak és az európai klasszikus zenének. A jig-ből és az afrikai masírozó zenékből (erős szabályos ritmus jellemezte, amit Afro-Amerikai együttesek játszottak) származik, illetve ezek voltak rá hatással. Az évek során a különböző ismertebb zenészeknek köszönhetően (Ernest Hogan, John Philip Sousa, Scott Joplin) folyamatosan alakult és fejlődött.
A 20. század elején egész Észak Amerikában széles körben ismertté vált. 1897-re alakult ki a rag érett formája és ez volt az az év, amikor több fontos korai rag zenét is megjelentettek.
1895 és 1918 között volt a legnépszerűbb. Számos szubkultúra hallgatta, táncolta, komponálta és adta elő az újabb és újabb zenéket.

1899-ben Scott Joplin publikálta a "Maple Leaf Rag" c. számot, ami nagy sikert aratott és bizonyította, hogy ez a rag már sokkal mélyebb és kifinomultabb, mint a korai rag.

a jazz
A ragtime és a blues volt az két műfaj, ami a legnagyobb hatással volt a jazz zene korai fejlődésére.
Néhány művész, mint például Jelly Roll Morton, mindkét műfajban jelen voltak és ragtime, valamint jazz stílusú zenéket is előadtak abban az időszakban, amikor a két stílus átfedte egymást.

Kijelenthetjük, hogy a jazz születése erősen a ragtime-ban gyökerezik. Az 1920-as évek nemzetközileg is ismertté vált. Innentől kezdve fokozatosan vált meghatározó zenei stílussá a világban, amely jelentős hatással volt/van a többi zenei irányzatra is.

A jazz több mint 100 éves időszakot ölel fel és a ragtimetől kezdődően mind a mai napig számos zenét magába foglal. A dzsessz ma is folyamatosan fejlődik, egyre újabb stílusok jelennek meg.

A táncosok számára a legfontosabb különbség talán az, hogy habár sok ragtime zenész egyéb hangszereket is használt, leginkább bendzsót, vagy gitárt, a tradícionális ragtime-ot egyetlen zongorán játszották. Ezzel ellentétben a jazz zenét szinte mindíg egy csoport zenész játszotta, különböző hangszereken, mint zongora, trombita, harsona.