Mi az a Swing?

A swing tánc egy összefoglaló név, ami több, egymástól elkülöníthető táncot foglal magába. A korai swing táncok kialakulásakor a jazz még ismeretlen volt. Azonban ezek a korai táncok már hatással voltak a későbbi zenére, így a "swing korszakban", amit az 1920-as és 1950-es évek közé teszünk, a swing táncok már a swing stílusú jazz zene hatására alakultak ki.

A Texas Tommy swing tánc először 1910-ben került említésre az újságokban. Az 1920-as és 1930-as években a regionális gyökerek és hatások végett minden nagyobb városban egyedi módon fejlődött a swing.
A swing táncok közül a Lindy Hop a legismertebb. Ez egy népszerű páros tánc, ami Harlemben alakult ki. A Lindy számos másik táncnak a fúziójából jött létre, amelyek megelőzték azt és/vagy amelyek népszerűek voltak a Lindy kialakulása során. Ezek alapvetően a Jazz, a Tap, a Break-A-Way és a Charleston. Míg a legtöbb swing tánc az Afro-Amerikai közösségek által, addig a swing időszak néhány másik táncca, mint a Foxtrot és a Balboa a fehér közösségek által alakult ki.
Történelmileg a swing kifejezés nem kapcsolódott a swing korszakhoz, vagy a swing zenéhez és így nem is használták mint általános gyűjtőfogalmat.

A swing zene és tánc az 1980-as évektől kezdődően újra népszerű, világszerte egyre több embert hódít meg.

A swing szerintünk a mai napig a legszebb és legkifejezőbb tánc. Elegancia és gyengéd báj jellemzi. Nagyszerű önismereti eszköz és a legjobb módja annak, hogy kiszakadjunk a hétköznapok rutinjából.


forrás: http://en.wikipedia.org/wiki/Swing_%28dance%29