Charleston

A Charleston eredete mélyen gyökerezik. A legtöbb zenetörténész azt mondja, hogy az afrikai "Ash-Ante" (Ashanti) emberektől ered.
Egyesek az 1520-as évek Branle nevű tánca kapcsán is vélelmezik a hasonlóságot a Charlestonnal. A Branle egy nagyon meleg és gyors udvari tánc volt, amit rendszerint szabadtéren csoportosan táncoltak egy vonal, vagy egy kör mentén. (De ezt a vélelmet hagyjuk meg a tánctörténészeknek.)

Történelmileg a Charleston már 1903-ban ismert volt a Déli államokban. A vélemények azonban megoszlanak, hogy a modern idők Charlestonja vajon a Dél-Karolinai Charleston nevű kikötőváros közelében levő kicsi szigeten élő Afro-amerikaiaktól, vagy a Nyugat Afrikai Zöld-foki szigeteken (Cape Verde Islands) élő feketéktől származik.

Mint ahogy az az 1900-as években sok táncra jellemző volt, a Charleston végül (20 évvel később) a "The Charleston" nevű zene ritmusára vált ismertté az egész világ számára. A "The Charleston" szám eredetileg a "Runnin' Wild" musical (1923 október 29-től 1924 június 28-ig volt műsoron) előadásban szerepelt a Broadway-en és az évtized egyik legkedveltebb slágerévé vált.
 
Ahogy a Charleston népszerűvé vált, a Break-A-Way és a Charleston egymásbaolvadt. Harlem növekedésével a tánc is egyre nagyobbá vált.