Break-A-Way

1919-től 1927-ig a Breakaway időszaka következett, ami már a harlemi feketék körében alakult ki. A Texas Tommy, a Two-step, az Apache Dance, a Turkey Trot, a Cakewalk és a Grizzly Bear mind hatással voltak a tánc kialakulására, de a legfontosabb komponens, ahogy a nevében is benne van, a "breakaway" volt, ami eredetileg Párizsban, az alsó osztály köreiben jelent meg először. Az Apache bandáknak nevezett csoportok kialakították a saját, erőszakot sem nélkülöző táncukat, amit Apache táncnak hívtak. Pár évvel később a "breakaway" megjelent a Texas Tommyban is, ami végül megreformálta az akkor aktuális páros táncok struktúráját.

A Break-A-Way-t már jazz zenére táncolták. Habár a Break-A-Way táncot gyakran zárt pozícióban kezdték, a vezető (a páros tánc férfi tagja) rendszeresen nyitott pozícióba vezette (swing out) a követőt (a páros tánc női tagja). A nyitott pozícióban a táncosok improvizáltak és különböző mozgásokkal díszítették a táncot, de az is előfordult, hogy a két táncos teljesen elszakadt egymástól és a zene ritmusára néhány ütemen keresztül külön táncolt. Innen kapta a tánc a Break-A-Way nevet.

A Break-A-Way-t abban az időben csak az Afro-amerikaiak táncolták. A fehérek még épp csak elkezdték megismerni a szórakozási lehetőségeket Harlemben. Nem szerették a Fekete Bluest és még nem igazán voltak készen arra, hogy a Néger táncokat táncolják. A faji elkülönülés akkor még nagyon erős volt. Az 1920-as évek közepén Shorty George Snowden volt a királya a Break-A-Way-nek.