Swingoktatás Bécsben

(az eredeti írás 2013 szeptember 29-én a magyar Swingesek Facebook csoportban került publikálásra)

Akit érdekel, azzal szeretném megosztani a bécsi Lindy Hop oktatás kapcsán szerzett tapasztalataimat.

Ha valaki eljön Bécsbe Lindy Hop-ot tanulni, akkor mindösszesen 3 iskolát fog találni. Ezek közül egy épp csak most jött létre.

A Some Like It Hot (SLIH) a legnagyobb. Ők rendezik minden évben a Vienna Hot Swing Jam-et (VHSJ). Meglehet tévedek, de jelenlegi ismereteim alapján 2012-t megelőzően ez volt az egyetlen iskola, ahol Lindy Hop-ot lehetett tanulni. Ez így elég rosszul hangzik, mondhatná egy budapesti, hisz így nincs választási lehetősége a tanulónak, hogy kihez akar menni, és csak minimális számú oktatónak van ebből bevétele, tehát mindenki csak rosszul jár. Azt kell mondjam, egyik állítás sem helyénvaló.
Sőt! Aki kipróbálja, az hozzám hasonlóan azt fogja mondani, hogy ez a rendszer nagyon jól működik. Mert a SLIH-re az összefogás és a hatékonyság jellemző. Több(!) Lindy tanár alkotja és működteti egy (valószínűleg) jól kidolgozott terv alapján.
Itt egy éveken átívelő oktatás folyik, amit félévről-félévre lehet végigjárni. S amikor ott elengedik valakinek a kezét, az a táncos már stabil tudással rendelkezik, mert bejárt egy megtervezett és jól kivitelezett utat.

Itt négy szint van:
L1 - Beginner
L2 - Beginner/Intermediate
L3 - Intermediate
(L4) - Ez idén megszűnt, mivel a szinteket a nemzetközi elnevezésekhez igazították.
L5 - Advanced

Az L3 kivételével minden szintre igaz, hogy az oktatás fél évig tart. Egy félév, az ünnepnapok függvényében 11, vagy 12 hétből (alkalom) áll. Egy alkalom pedig minden esetben 1,5 órányi Lindy oktatást jelent. A félévre vonatkozó díjat előre be kell fizetni, ami 90 euró. Így tehát egy 1 óra (nem alkalom!) tanulás díja 5-5,5 euró között van és ha valaki elmarad az óráról, az bukta a pénzét.
Az oktatók párokba vannak szerveződve, akik 6 hetente váltják egymást. Így egy félévben egy kurzust mindíg két tanárpáros csinál végig. Tehát az első 6 héten mondjuk Benjamino és Tina, a második 6 héten pedig Sandra és Christian, ezt követően pedig Dom és Nora oktatnak egy adott csoportnak, míg egy másik csoportban talán másik két tanár, de a következő félévben cserélnek, mert a tanárok járnak körbe.
Az összefogásnak köszönhető, hogy a tanárok azonos stílust tanítanak, így elkerülhető, hogy a tanulni vágyó többször is kénytelen újratanulni az alapokat (elsősorban turn, vezetés-követés) és ehelyett az idejét és az energiáját sokkal jobban a fejlődésére tudja fordítani.
Nincsenek ugrásszerű és nehezen lekövethető, túl hosszú és túl összetett sorok. Mindíg a már megtanultakra építenek és azt görgetik tovább.
A tanárok minden óra végén egyben eltáncolják (ha kell, akkor magyaráznak is hozzá) az aznap tanult anyagot és lehetőséget adnak arra, hogy aki akarja, az videófelvételt készítsen erről. Így hazamenve bárki-bármikor előveheti bármelyik óra anyagát és felelevenítheti az ott tanultakat.

Az L1 az első félévet jelenti és ezen a szinten az oktatási anyag állandónak mondható. Nagyon megdöbbentő (ha jól értem), hogy erre a szintre minden félévben 50 párt vesznek fel és minden évben meg is van a szükséges emberanyag. Idén is többször olvastam a FB-on, hogy követők már ne jelentkezzenek, mert sajnos elfogytak a helyek és már csak vezetők jelentkezését tudják elfogadni. Az L1-et eddig 3 csoportra bontották, de idén ez is megváltozott és összesen négy különböző időpontban 4 csoportot indítottak.
Az én budapesti tapasztalataim alapján az egyes tanároknál az ősszel indított csoportokban ugyanígy megvan ez az összesen 50 pár.

Az L2 a második félév. Az emberek azért itt is kopnak, de nem olyan mértékben, mint Budapesten. Ezen a szinten két csoportot indítanak. Egy-egy csoportban megközelítőleg 20-22 pár van és tornaterem méretű helyen folyik a képzés. Ezeken az órákon nem csak a tanárpáros, hanem komoly Lindy tapasztalattal rendelkező segítők is jelen vannak, akik járnak körbe és ha valakinek szüksége van rá (látszik rajta, hogy elakadt, vagy segítséget kér), akkor újra megmutatják mit kell csinálni. Addig foglalkoznak az emberrel, míg szüksége van rá. Elég komoly élmény ilyen sok emberrel együtt, nemzetközi környezetben tanulni.

Az L3 már egy nagyon izgalmas szint. Itt már mindenki tudja az alapokat és nagyon sok az alapokra épülő figurát bontanak ki. Az anyag itt már minden félévben más és más. Épp amiatt, mivel a L3-as szinten több féléven át tartózkodik egy tanuló.
Sokat foglalkoznak azzal, hogy a tánc ne csak kéz és lábmozdulatok sorozata legyen, hanem a mozgás a test középpontjából történjen.
A figurák sokaságán túl itt már komoly hangsúlyt kap és ráfordítják a kellő időt a vezetés követés tanítására. Nagyon ügyes gyakorlatokat hoznak az órákra, hogy a vezetőket rávezessék arra, hogy tánc közben mikor kell(ene) impulzust adni és különösen, hogy mikor nem kell impulzust adni. A követőknek pedig mikor mit kell csinálni, hogy kell reagálni.
Itt már előkerül a zenére táncolás. Elővesznek egy zenét és tanítják meghallani a különböző részeit a számnak, majd megmutatják, hogy miként lehet variálni a hatos és nyolcas alapú figurákat, valamint a kiállásokat a különböző egységek között.
Van, hogy egy óra nagy része csak a lüktetés gyakorlásáról szól.
Tanítanak lábmunkát és díszítéseket. Lassú és gyors zenére táncolást, valamint egy bécsi sajátosságot, a rendkívül kis helyen való táncolást. Mert hogy Bécsben a Lindy Hop bulik olyan szórakozóhelyeken vannak megtartva, ahol egy időben maximum 6-9 pár fér el kényelmesen.

Az L4 volt a negyedik félév, de ez idén megszűnt. Helyette az L3 van és onnan lehet továbblépni az advanced szintre.

Az L5 az advanced szint. Ide csak azok járhatnak akik elértek egy bizonyos szintet. Minden évben ősszel van egy vizsgaszerű dolog, ahol felmérik, hogy a jelentkező tudja-e amit kell: http://somelikeithot.at/auditons/

2012 tavaszán jött létre az IG HOP. A tanárok maguk is a SLIH-ben kezdték. Az ő oktatásuk markánsan eltér a SLIH-től. A csoportok itt a budapesti csoportok nagyságához mérhető, így ez családiasabb, mint a SLIH. A szinteket is másként nevezik. Náluk egy kurzus 8 alkalomból áll és a kurzusok a nyár kivételével folyamatosan követik egymást. Egy alkalom itt is 1,5 órányi Lindy oktatást jelent. Egy kurzus 90 euró, így 1 órányi Lindy tanulás náluk 7,5 euróba kerül. Egy kurzuson általában 2-3 alapfigurát vesznek elő és aztán óráról-órára ezekből a figurákból különböző variációkat vezetnek le. Tehát csak a Tuck Turn-re például 4 alkalmat szántak és több variánsát is megtanították. Számomra ez egy lágyabb és finomabb ízű kurzus, mint a SLIH.

Dom és Nóra szintén a SLIH tanárai (voltak?). Többen személyesen is ismeritek őket. Ők idén szeptemberben hozták létre a saját iskolájukat. Nóra egy magyar származású lány, de a Lindyt Ausztriában tanulta. Az L3-nál felsorolt finomságokat mind náluk tanultam, de az ő saját kurzusaikról még nem tudok információt adni.

Összességében pozitív tapasztalatokat gyűjtöttem a bécsi Lindy Hop oktatásról és az itteni közösségről.
Én például Budapesten gyakran kaptam kritikát, és ez időről-időre elbizonytalanított. Ausztriában azonban nem nyomjak el/le egymást az emberek. Én itt még senkit nem hallottam másokat kritizálni, és talán ennek köszönhető, hogy a kezdők is bátran elmennek a bulikba táncolni.
Ha például elszúrok valamit itt még tovább bíztatnak. Türelmesen és kedvesen segítenek, pedig nem beszélem az anyanyelvüket. Ha pedig egyszer elkapom a szálat, akkor annak széles mosollyal örülnek és gyakran mondják, hogy szuper, meg perfekt és elkezdenek improvizálni, meg variálni.

Amikor valakinek születésnapja van és bejelenti azt, akkor óra végén egy nagy kört formálunk és az illetőnek mindenkit jól meg kell táncoltatnia.
Szóval élvezik amit csinálnak, jól érzik magukat a táncban, sokat improvizálnak és ez az, ami számít.
Ennek a felszabadult hangulatnak köszönhetően pedig, folyamatosan fejlődnek.