Lindy Shock 2014 - élménybeszámoló

 Az LS2014 idén sokat adott nekem és szeretném ezt megosztani veletek. Azoknak szánom ezt az élménybeszámolót, akik még sosem vettek részt a Lindy Shock-on és azoknak is akik csak kiváncsiak milyen ez az esemény egy résztvevő szemszögéből.

 Mi is az a Lindy Shock?
 Ez egy nemzetközi swing rendezvény, workshop, amit a Keep Swinging Egyesület szervez évről-évre. Hosszúsága a kiegészítő programok miatt változó, de általában 4-7 napig tart.
 Valószínűleg kevés olyan Lindy Hop táncos van a világon, aki ne tudna róla. Egyszer írtam egy kanadai tánctanárnak, mert a youtube-on talált videó alapján tetszett ahogy táncolnak, hogy ha van, akkor szeretnék tőlük oktató videót rendelni. A válaszának egyik mondata az volt, hogy nem is érti miért akarok én oktatóvideót rendelni, hisz itt van nekünk a Lindy Shock.
 Ezek a nemzetközi workshop-ok azért különlegesek, mert ilyenkor a tanulni vágyó találkozhat azokkal az ismert táncosokkal, tánctanárokkal, instruktorokkal, akiket egyébként csak a videókon láthat. De nem csak találkozhat velük, hanem tanulhat tőlük.
 Idővel az embernek rá kell jönnie, hogy minden tanárnak saját stílusa van mind a táncot, mind az oktatást illetően, ami szerintem fantasztikus.

 Hogy is zajlik ez?
 Az információkhoz első körben a hivatalos weboldalon lehet hozzáférni.
 Maga az esemény jellemzően október 28. és november 4. között zajlik, de a regisztrációs felületet már nyár közepén megnyitják és az első hónapban jellemzően el is kel a helyek fele.
 A regisztrációs felületen tudjuk kiválasztani, hogy mely programokon akarunk részt venni (nappali órák, esti órák, bemutató órák, kora esti bál, vagy késő éjszakai bál). Ezen keresztül tudunk reggelit, ebédet és vacsorát rendelni, segítséget kapunk a szállásfoglalásban és itt tudunk a táncversenyekre jelentkezni.
 Az egyesület igyekszik mindenre gondolni és mindent előre megszervez. A jelentkezők folyamatosan kapják az információkat a jelentkezések státuszáról, a szabad helyek számáról és mindenről, amit tudniuk kell, hogy minél jobban érezzék magunkat. Akit érdekel, az látogassa meg a weboldalt.

 Az egész esemény az Európa hajón és a hajóhoz közel eső iskolák tornatermeiben zajlik.

 Az első nap általában egy partival kezdődik, ahol a tánc mellett bemutatkoznak a tanárok. Az esemény ezen részéről nem sokat tudok írni, mivel én eddig csak a nappali és az azt követő bemutató órákon vettem részt. A partiról tudni kell, hogy ez a Dunán horgonyzó Európa hajón zajlik. Mivel egy hajó már nem elég nagy a rendezvényre, ezért mellette áll egy másik is. Így összesen 4 különböző teremben négy különböző parti zajlik, az elő- és utóbulival együtt összesen 7 napon keresztül, aminek során versenyek és fellépések gazdagítják a programot.

 Akinek van partijegye, az az előbulin tud regisztrálni. A regisztráció során a jelentkezők egy karszalagot kapnak, ami digitálisan azonosítja őket. Ezt követően a résztvevőknek mindíg csak ezt a karszalagot kell megmutatni és a szervezők a telefonjuk által azonosítani tudják az adott embert és pontosan látják, hogy ki milyen eseményeken való részvételre jogosult. Mind az órákon, mind a partikon csak ezen azonosítás után lehet részt venni.
 A karszalag mellett egy 42 oldalas könyvecskét is kapunk, amiben minden fontos információ megtalálható az eseményt illetően.

 A második nap reggelén van a szintfelmérő. Ez azt jelenti, hogy az adott szintre jelentkezett résztvevők megjelennek a számukra megjelölt teremben, ahol 2-3 tanárpáros előtt kell táncolni. A tanárok aztán eldöntik, hogy az adott illető a szinten belül melyik csoportba kerüljön. Az én tudomásom szerint minden szinten belül 3 csoport van. A szintekről bővebben itt.


 Én az alapképzésből a középhaladó-haladó (intermediate-advanced) szintre jelentkeztem. A szintfelmérőn szerencsém volt, mert Katát sorolták mellém táncpartnernek. Nem ismertem őt korábbról, de még a tánc előtt kiderült, hogy ő is magyar. Azt csak később tudtam meg, hogy a Keep Swinging Egyesület egyik tánctanára :). Szó mi szó, nagyon könnyű volt vele táncolni. Szerintem kevesebb mint 4 nyolcast csináltunk és JB, valamint Tatiana ráragasztotta a karszalagunkra azt a színes pöttyöt, aminek köszönhetően a szint legmagasabb csoportjában táncolhattunk.
 A szintfelmérő után a résztvevők, akik nem voltak elégedettek azzal a csoporttal, ahova besorolták őket, kaptak még egy lehetőséget. Akinek nem sikerül, az persze nagyon csalódott tud lenni.


És akkor egy-egy rövid összefoglaló a tanárokról és az órákról.

 1. nap, csütörtök

 09:30-10:50 - szintfelmérő

 11:00 - 13:10 - Peter és Naomi
 Egy izgalmas sort hoztak. Ebben a vezetőknek is forogva kellett helyet cserélni, ami arra mindenképp jó volt, hogy megtapasztaltuk milyen nehéz a követőknek, ha forgás közben haladni is kell. Őszintén bevallom, hogy nekem nem ment. Állandóan elvesztettem az egyensúlyom és így kiestem a zenéből. Ezért én kihagytam a forgást és arra koncentráltam, hogy a többi figurát jól vezessem.

 14:30 - 16:40 - Gas és Alba
 Az óra nagyon érdekesen kezdődött. Eleinte úgy tűnt, hogy egy jazz órán vagyunk, mert az óra harmadában a lábainkkal ritmusjátékokat játszottunk. Aztán kiderült, hogy ezek tulajdonképpen a jövőbeni mozgások ritmusai. A végen egy elég jó dolog kerekedett ki belőle.

 17:00 - 18:00 Taster class: Sep és Bara
 A zenei struktúrákat boncolgatták és eköre építették a feladatokat. Nagyon tetszett, ahogy interpretálták a témát és arra gondoltam, hogy ha Belgiumban a diákjaiknak ilyen izgalmas, vidám és mozgalmas órákat tartanak, akkor nagyon irigylem őket. Visszatérve a zenei struktúrákra. Elméleti szinten egyszerű volt, azonban a gyakorlatba ültetni kevésbe.

 2. nap, péntek

 11:00 - 13:10 - Nick és Sharon
 Elképesztően jó volt. Ők tartották a legvidámabb órát. Épp egy olyan figuravariációt hoztak, amit már magamtól is elkezdtem táncolni, csak épp nem jól vezettem és mindíg éreztem, hogy valami nincs rendben. Most legalább megtanultam, hogy mitől lesz ez harmónikus.

 14:30 - 16:40 - Peter Loggins
 Egy kétórás előadást tartott a Lindy nagy öregjeiről, de sajnos sokmindent nem értettem belőle, mert számomra túl gyorsan és túl amerikaiul beszélt :/. Fejlesztenem kell az angol beszédértést.

 17:00 - 18:00 Taster class: Peter és Katja
 Szintén tőle és Katjatól, a táncpartnerétől tanultam meg a St. Louis Shag alapjait, amit közepesen gyors zenére lehet táncolni. Ez az óra nagyon energikus volt ők pedig rendkívül lelkesen osztották meg a tudásuk. Beleszerettem a shag-be és amikor lehetőségem van, akkor gyakorlom, mert szeretnék olyan szépen és könnyen mozogni, ahogy azt Petertől láttam.

 3. nap, szombat

 11:00 - 13:10 - szünet

 14:30 - 16:40 - Skye és Sylvia
 Ez volt az első alkalom, hogy Skye-tól tanulhattam, aki Sylvia-val tanított. Sokat tanultam arról, hogy mitől finom a swing. Mizsei Szilvia mondta óra előtt, hogy a lénye betölti az egész termet és ebben igaza volt. Óra közben többször is határtalan örömöt éreztem és szerettem volna átölelni, mert annyira átjött a táncban rejlő öröm. Én ezt a swinget szeretem és ebben az irányban szeretnék továbbfejlődni.

 17:00 - 18:00 Taster class: Julien
 Julien ismét egy pörgős jazz rutint hozott. Óra végén Enikővel és Zolival azon tanakodtunk, hogy vajon a sor volt könyebb a tavalyinál, vagy netán mi fejlődtünk? Emlékszem, a tavalyi sort heteken keresztül tanultam, de a közepénél elakadtam és sosem jutottam a végére.

 4. nap, vasárnap

 11:00 - 13:10 - Dax és Sarah
 A ritmusra helyezték a hangsúlyt. Nagyon elegánsan a rock step és a triple step mintáit variálták át. Dax az óra 50%-ban a mellére kötötte a kevesebb mint egy éves gyermeküket és úgy oktatott, valamint táncolt.

 14:30 - 16:40 - Kevin és Pamela
 A októberi 5 órás bécsi workshop után újra összehozott a sors Kevinnel, aki most Pamelával tanított. A fókusz ismét a vezetésen/követésen volt, ami a csipő mozgatását és a kezek megfeszítését, valamint ellazítását jelentette. Fizikailag ez volt a legintenzívebb óra. Kevin gyors zenéket rakott be, amire perceken keresztül gyakoroltuk a tanítottakat és így rövid idő alatt nagyon sok kalória elégett abban a teremben.
 Az óra végén Kevin megkérdezte, hogy van-e kérdésünk. Az egyik srác jelentkezett és megkérdezte, hogy: miért. Kevin a rá jellemző pragmatikussággal csak annyit válaszolt: mert mi szeretünk titeket! :)

 17:00 - 18:00 Taster class: Peter és Katja
 Végül elmentem Peter és Katja elfelejtett lépések című órájára. A Bebop-ra és a Savoy Shag-re még nem áll rá a lábam. Tanítottak még egy vidám és egyszerű mozgást, aminek nem tudom a nevét.

Nekem mindegyik órám nagyon színvonalas volt, így végül nem bántam meg, hogy nem a haladó (advanced) szintre jelentkeztem. Majd jövőre.

 

A végére maradt még egy sztorim. A hajóra vezető hídon álló egyik asztalon rengeteg szórólap volt kirakva az elkövetkező Lindy eseményekről, a világ minden tájáról. Több alkalommal is megálltam és mindegyikből eltettem 2-3 darabot. Egyrészt mert sok nagyon igényes és jól kidolgozott szórólap volt köztük, másrészt mert szerettem volna hozni belőlük a Vasi Swingeseknek. A második alkalommal történt, hogy megáll az asztal mellett egy helyes nő és rámutat az egyik izraeli workshop-ra, hogy ő volt ott tavaly és az nagyon jóó volt, úgyhogy nagyon ajánlja. Megáll mögötte egy férfi és rámutat egy másik izraeli eseményre, hogy jajj, az is nagyon jó. Rájuk nézek és elkezdünk nevetni. Majd Ron és Sharon integetve továbbsétáltak.

 

Köszönet a szervezőknek és a segítőiknek, akik elképesztő munkát tesznek ebbe az eseménybe évről-évre. Azt hiszem ez szavatolja azt, hogy a Lindy Shock sikeres, színvonalas és világszerte ismert eseménnyé vált.