Afro-Amerika

Kolombusz Kristóf Hispaniolánál érte el Amerikát: 1492-ben lépett itt a szárazföldre. A szigetet eredetileg a taínó indiánok lakták. A sziget indián őslakosainak azonban nem volt immunitása az európai betegségekkel szemben. A bennszülött lakosság 90%-a belehalt a betegségekbe, a maradékkal pedig a spanyol telepesek durva rabszolgamunkája végzett. Helyenként egész törzsek tűntek el ezen a módon. 1492-ben 250000 főre becsülték a szigeten élő bennszülöttek számát. 1517-ben már csak 14000 indián élt, azaz a populáció 94% eltűnt. Ennek köszönhetően született meg a bennszülött lakosságot védő első királyi törvény (Laws of Burgos, 1512–13).
Életmódjukból adódóan az indián bennszülöttek egyébként sem bizonyultak hatékonynak a földművelésben.

Az 1493-as Pápai bulla megjelenése kiterjesztette a Spanyol királyi család jogait.
A Spanyolok voltak az elsők az európai nemzetek közül, akik afrikai rabszolgákat használtak az Új-világban. Elsőként Kuba és Hispaniola szigetén.
Az első afrikai rabszolga 1501-ben érkezett Hispaniola szigetére.

Az első afrikai fekete rabszolgákat az angolok által ellenőrzött Észak Amerikába szállító hajó 1619-ben kötött ki Jamestownban, és ezt követően viszonylagos rendszerességgel érkeztek rabszolgák Amerikába, akiket főként a déli államok kezdtek alkalmazni az ültetvényeken.

A rabszolgaság aránya és a más régiókban való kereskedelem mértéke pontosan nem ismert. Azonban az Atlanti rabszolgakereskedelem a legjobban kutatott terület. A becslések 8 és 20 millió közé teszik az elhurcolt emberek számát.
A Transzatlanti rabszolgakereskedelem adatbázisa 1450 és 1900 között 12.8 millióra becsüli az elhurcolt emberek számát.

Az Afro-amerikai kultúra
A fekete bőrű rabszolgák aránya 1775-re elérte a 20%-ot. 1808-ra majdnem félmillió fekete rabszolga került az Egyesült Államokba, zömében Nyugat-Afrikából. Ezek az emberek magukkal hozták zenei hagyományaikat, a blue note-okat, a "kérdezz-felelek" megoldásokat, munkadalaikat és hollerjeiket.

A tizenkilencedik század első felében egyre több fekete kezdett európai hangszereken (főleg hegedűn) tanulni, hogy így parodizálják az európai tánczenekarokat saját cakewalk nevű zenéjükben. A blues gyökereiről nincs sok dokumentum, ám az feltehetőleg a nyugat-afrikai griotokban rejlik. A blues az Afrikából származó amerikai rabszolgák és az ő leszármazottjaik népzenéje volt. Ebben a zenében erősen érezhető a nyugat-afrikai kulturális és zenei hagyomány ami a fekete zenészek városokba költözésével folyamatosan fejlődött.

Top 10 African Tribes Taken In The Atlantic Slave Trade
Top 10 African Tribes Taken In The Atlantic Slave Trade